Registrácia
Flog KalendárKomentáreNálepky
Flog ČB Človek Hory Krajina Kvety Makro Mesto More Slovensko Zátišie Ďalšie nálepky
Správy Ekonomika Názory Šport Žurnál Kultúra Koktail Auto VAT Peniaze Profesia Cestovanie Bývanie Zdravie Žena Leto

Cacatua galerita

C. galerita (kakadu zlatochochlatý)

je druh papagája kakadu z rodu aj podrodu Cacatua. Tento kakaduorodý papagáj patrí medzi najrozšírenejšie druhy žijúce na austrálskom kontinente.
Kakadu zlatochochlý je preto obľúbeným chovancom v klietkach v svojej domovine a aj na celom svete.
Bežne tieto papagáje dosahujú hmotnosť okolo 800 gramov a dĺžku 45 – 50 cm. Perie kakadu zlatochochlého je biele, spodné perá chocholu, spodná strana krídel a chvosta sú žlté. Zobák tohto papagája je šedočierny a nohy šedé. Samci tohto druhu majú farbu očnej dúhovky čiernu, u väčšiny samíc je farba dúhovky viac červenohnedá.
Kakadu zlatochochlý sa vyskytuje v rôznych klimatických pásmach austrálskeho kontinentu od najsevernejšieho cípu štátu Queensland ponad pohorie Iron Range Mountains až po Snowy Mountains. Jeho početné stavy sa vyskytujú aj v Adelaide, južnej Austrálii a vidno ho aj v oblasti Perthu, na Novej Guinei a priľahlých ostrovoch. Tento kakadu bol umelo vysadený na Novom Zélande a na niektorých ostrovoch Indonézie.
Kakadu zlatochochlý obýva otvorenú krajinu, lesy, subtropické a tropické dažďové pralesy, ale aj parky. Tieto vtáky sa dobre adaptovali na osídľovanie krajiny európanmi a žijú aj v mnohých mestských aglomeráciách.
Ich charakteristický chrapľavý škrekot dokáže byť veľmi prenikavý a ozýva sa po území na ktorom hniezdia.
V niektorých oblastiach Austrálie obrovské kŕdle týchto papagájov svojimi náletmi na polia spôsobujú veľké škody. Sú plieničmi obilných polí, ovocných sadov a všetkého dreveného od drevených konštrukcií domov a záhrad až po živé stromy. Pre tento dôvod sú tieto papagáje so súhlasom vlád krajiny likvidované ako škodcovia odstrelom a rôznymi jedmi.
Kakadu zlatochochlý hniezdi v dutinách stromov. Samica znáša 2 – 3 vajcia, z ktorých sa mláďatá vyliahnu približne za 30 dní. V divočine sa tieto papagáje dožívajú 20 – 40, v zajatí až 70 rokov.

exif: EOS 1Dx, EF 500mm, f/6.3, 1/640s, ISO 200

Ďalšie fotografie od tohto autora

zlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdicka
@golopeter, 28.4.2017 8:31
📷™👍⭐⭐⭐⭐⭐+⭐
zlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdicka
@Varcholak-G7, 21.4.2017 17:45
hotovy chochlušik
zlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdicka
@Inkognito, 15.4.2017 21:34
Pekne foto...
zlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdicka
@hasič, 15.4.2017 10:07
Ako @harmonika138...
zlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdicka
@chocan, 14.4.2017 18:53
super
zlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdicka
@harmonika138, 14.4.2017 11:12
Výborná fotka i výklad. Vďaka.
zlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdicka
@DL, 14.4.2017 8:53
nádherné...
zlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdicka
@J.BOND, 14.4.2017 8:05
ako Ludmar ...
zlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdickazlta hviezdicka
@Ludmar, 14.4.2017 7:37
krása
Tvoj komentár:
Komentár môžu písať iba prihlásení užívatelia.
Založ si vlastný .flog alebo sa prihlás, ak už svoj fotoblog máš.

Staňte sa fanúšikom flogu:

 

Najnovšie fotky z celého .flogu