Nahrajte fotku z vášho zariadenia

Bison bonasus

Zubor hrivnatý / Zubor lesný / Zubor európsky Je to najväčší suchozemský cicavec žijúci na Slovensku vo voľnej prírode. Samec môže dosahovať váhu od 500-1000kg a výšku v kohútiku 120-200cm, dĺžku až 3m. Samica môže dosiahnuť výšku od 350-500kg, výšku v kohútiku od 150-190cm a dĺžku menšiu ako 3m. Konkrétne v tomto stáde ich je 5 a pravdepodobne sú to 3 samce a 2 samice. Zubor je schopný skonzumovať na deň cca 40-60kg rastlinnej potravy denne. Samec je pohlavne dospelý okolo 8.roku života a samica okolo 6.roku. Gravidita trvá 265dní. Výchová mláďaťa trvá asi 2 roky. Mláďa dosahuje váhu asi 15-35kg. Na Slovensku žije zubor vo voľnej prírode len na východnom Slovensku v NP Poloniny a v jeho okolí. Sú monitorované GPS monitorovacími obojkami, ktoré majú okolo krku až na najväčšieho samca. Donedávna boli zubry na Slovensku prakticky vyhynuté. Sú veľmi ohrozeným a prísne zákonom chráneným druhom nielen na Slovensku ale aj v ďalších častiach Európy a vo svete. Týmto nedeľňajším ránom sa mi splnil jeden z mojich "mini-snov". :)

Komentár môžu písať iba prihlásení užívatelia.
prihlásiť / registrovať
rylo

a za ten "mini sen" by si mal dostat na holu!!! CO BY INI ZA TO DALI ASPON HO VIDIET (VRATANE MNA)!!!

rylo

hovoriac slovami majstra Meliska: "Si touto foto za*ebal plyn!"

alentica

ja som ich tiež ešte takto naživo nevidela...

moni36

paráda, ale ta sleduju,

nefotim

wáu, Tomi, čakala som tiež tajne že raz dáš takúto!! je to tiež moja túžba vidieť naživo tú nádhernú časť slovenska... viem, že Ty to máš bližšie a tak som dúfala.. a splnilo sa:))