- plávka zavalitá (Russula torulosa)
(Biele Karpaty, Zlatovce, okr. Trenčín)
... táto krásna, pomerne vzácna no nejedlá huba rastie od júla do novembra v suchých, zásaditých borinách (na vápenci) s nízkym obsahom živín.
Klobúčik býva široký, mierne klenutý, neskôr plocho rozprestretý až plytko preliačený a dosahuje priemer okolo 50-100 mm. Je purpurovo fialovo zafarbený smerom k stredu zreteľne tmavší, okraj klobúčika je dlho hladký neskôr i krátko vrúbkovaný. Dužina pod pokožkou klobúčika býva červenkastá a má príjemnú ovocnú (jablkovú) vôňu a chuť mierne štipľavú.
Hlúbik býva valcovitý až kyjakovitý, vysoký 40-70 mm a hrubý 12-30 mm, najmä v hornej časti na povrchu fialovo ružový až purpurovo ružový, slabo belavo oinovatený .
... plávky sú jediný druh húb u ktorých sa dá jedlosť ľahko preveriť priamo v lese a to tak, že si odlomíme a ochutnáme kúsok klobúčika a ak má príjemnú chuť je plávka jedlá, ak pálivú či štipľavú je nejedlá. Plávky nie sú smrteľne jedovaté a pálčivá chuť mnohých druhov upozorňuje na ich nevhodnosť ku konzumácii. V Čechách tieto nejedlé, štipľavé “holubinky“ volajú niektorí hubári príznačne „vrhavky“, nakoľko po ich požití dochádza asi po 4-6 hodinách k pomerne úpornému zvracaniu (i 10x), ktoré postupne odozneje a nezanecháva ďalšie následky.
prihlásiť / registrovať