Nahrajte fotku z vášho zariadenia

Erithacus rubecula (slávik červienka)

Červienka je rozšírená na celom území Slovenska od nížin až po hornú hranicu lesa, vzácne i vyššie, v kosodrevine až do 1 600 m. V prevažnej miere sťahovavá, zimuje v stredomorských krajinách, ale niekoľko jedincov pravidelne zimuje aj u nás. Odlieta v septembri až októbri a vracia sa v druhej polovici marca. Obýva listnaté, zmiešané a ihličnaté iesy, parky s hustým krovinatým podrastom. Hniezdo stavia na zemi, alebo nízko nad zemou zväčša v polodutinách alebo aspoň sčasti je kryté (pod koreňmi stromov, na svahoch ciest, potokov a pod.). Červienka môže na tento účel využiť rôzne príležitosti vytvorené človekom - môže zahniezdiť v polobúdke, prípadne zahniezdi v kôlňach a záhradných búdach, starých kotlíkoch a kvetináčoch a podobne. Hniezdo z tráv, korienkov, machu a listov stavia samica. Hniezdi 2 razy do roka.

Komentár môžu písať iba prihlásení užívatelia.
prihlásiť / registrovať
flora

👍

golopeter

Móc pekná 👍📷

MATYX55

krása a kvalitka...

Jano0626

Skutoc'ne prekra'sny je...